Artist Statement 

Mijn werk gaat over verhoudingen tussen lijn en vlak, waarbij ik zoek naar systemen en structuren. Deze zijn een antwoord op mijn innerlijke fascinatie voor verhoudingen en systemen, zoals die bedacht zijn door de mens of ontstaan door de speling van de natuur.


Ik creëer beelden waarmee ik de toeschouwer wil meevoeren in mijn manier van kijken. Ik zie, hoor, voel, observeer en detecteer. Door te zoeken en te onderzoeken wat ik ervaar en zie raak ik steeds zelfbewuster van mijn eigen “ik”. Om dat gevoel volledig te kunnen vatten zet ik het om naar een visueel beeld. Het werk dat ik maak is abstract en is een samensmelting van grafische en architectonische vormen. Deze zijn ook al te herkennen in de figuratieve illustraties die ik tot 4 jaar terug maakte. Door de behoefte aan verandering stelde ik mijzelf de vraag “ben ik een illustrator of een kunstenaar?” Pas toen ik de twijfels achter me gelaten had kon ik de mentale handboeien los gooien en op zoek te gaan naar mijn eigen regels, wetten en taal. Dit proces heeft mij geleid naar materiaalstudies zoals katoenwikkels op houtconstructies, die een prachtig spel van kleur, vorm en licht mogelijk maken.


Inspiratiebronnen voor mij zijn: Rachel Whiteread met haar geestachtige afgietsels, Richard Long die de natuur “ordent” en Jean Pierre Raynaud die mathematische structuren gebruikt in zijn werk en de emotioneel beladen Psycho-objects heeft gemaakt. Hun werk raakt mij als kunstenaar en leert mij anders kijken naar tijd, balans en ritme.


Marco Biemans